Τραυματικό στρες. Διαχειριζόμενοι τραύμα μετά από μία καταστροφή ή ένα βίαιο γεγονός.
- Γωγώ Φραγκαθαναση
- May 22, 2021
- 10 min read
Updated: Oct 2, 2021
Τα συναισθήματα που προκαλούνται από ένα τραυματικό συμβάν μιας φυσικής καταστροφής μπορεί να είναι έντονα, με σύγχυση και τρομακτικά. Αυτά τα συναισθήματα δεν περιορίζονται αποκλειστικά στους ανθρώπους που έζησαν το γεγονός. Η εικοσιτετράωρη δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων αυτών σημαίνει ότι όλοι βομβαρδιζόμαστε με τρομακτικές εικόνες από φυσικές καταστροφές, βίαια εγκλήματα και τρομοκρατικές επιθέσεις σχεδόν τη στιγμή που συμβαίνουν οπουδήποτε στον κόσμο. Η επανειλημμένη έκθεση σε τέτοιου είδους γεγονότα μπορεί να σας προκαλέσει τραυματικό άγχος και να σας αφήσει με μία αίσθηση απελπισίας, απόγνωσης και ανημποριάς. Είτε βιώσατε άμεσα το τραυματικό συμβάν είτε έμμεσα , υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακτήσετε τη συναισθηματική ισορροπία σας και να αποκτήσετε εκ νέου τον έλεγχο της ζωής σας.
Τι είναι το τραυματικό στρες;
Το τραυματικό στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε ένα τραυματικό γεγονός, όπως μία φυσική καταστροφή, ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, ένα αεροπορικό δυστύχημα, ένα βίαιο έγκλημα, ή μία τρομοκρατική επίθεση. Τέτοια γεγονότα είναι εξαιρετικά στρεσογόνα, όχι μόνο για τους επιζώντες, αλλά και για τους μάρτυρες και ακόμα και για αυτούς που εκτίθενται επανειλημμένα σε φρικτές εικόνες του τραυματικού γεγονότος μέσω των social media και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Στην πραγματικότητα, ενώ είναι πολύ σπάνιο κάποιος από εμάς να είναι άμεσο θύμα μιας τρομοκρατικής επίθεσης ή μιας μαζικής βολής για παράδειγμα, όλοι βομβαρδιζόμαστε με φρικτές εικόνες τέτοιων γεγονότων από όλο το κόσμο. Βλέποντας αυτές τις εικόνες ξανά και ξανά μπορεί να καταβληθεί το νευρικό μας σύστημα και να δημιουργηθεί τραυματικό στρες. Η αίσθηση της ασφάλειάς μας διαταράσσεται και νιώθουμε αβοήθητοι και ευάλωτοι σε έναν επικίνδυνο κόσμο, ειδικότερα εάν αυτό που συνέβη ήταν ανθρωπογενές, όπως ένας πυροβολισμός ή μια πράξη τρομοκρατίας. Παρόλα αυτά εάν κάποιος βίωσε και επέζησε από ένα τέτοιο γεγονός, ήταν αυτόπτης μάρτυρας ή βίωσε τραυματικό στρες με την παρέλευση του γεγονότος, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει για να ηρεμήσει και να ανακτήσει την συναισθηματική του ισορροπία. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσει τα σημάδια του τραυματικού στρες.
Συμπτώματα και σημάδια του τραυματικού στρες
Είτε επηρεαστήκατε άμεσα είτε έμμεσα από το τραυματικό γεγονός, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ανήσυχοι, φοβισμένοι και αβέβαιοι για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Το νευρικό σας σύστημα έχει καταβληθεί από στρες, προκαλώντας ένα ευρύ φάσμα έντονων συναισθημάτων και φυσικών αντιδράσεων. Συχνά αυτές οι αντιδράσεις στο τραυματικό στρες είναι ευμετάβλητες. Μπορεί να υπάρχουν στιγμές που να αισθάνεστε νευρικοί και ανήσυχοι και άλλες στιγμές να αισθάνεστε αποσυνδεδεμένοι και μουδιασμένοι. Άλλες συναισθηματικές αντιδράσεις σε τραυματικά γεγονότα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Σοκ και δυσπιστία- ίσως δυσκολεύεστε να δεχτείτε την πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί μετά το γεγονός.
Φόβος- ότι το ίδιο πράγμα θα ξανασυμβεί, ή ότι θα χάσετε τον έλεγχο ή ότι θα καταρρεύσετε.
Θλίψη- ειδικότερα αν άτομα που γνωρίζετε απεβίωσαν.
Ανημποριά- ο ξαφνικός και απρόβλεπτος χαρακτήρας του βίαιου εγκλήματος, ατυχήματος ή φυσικής καταστροφής πιθανόν σας κάνει να νιώθετε ευάλωτος και ανήμπορος.
Ενοχή- ότι εσείς επιζήσατε όταν άλλοι πέθαναν, ή ότι θα μπορούσατε να είχατε κάνει περισσότερα για να βοηθήσετε.
Θυμός- μπορεί να είστε θυμωμένος με τον θεό ή άλλους που θεωρείτε υπεύθυνους για ό,τι συνέβη.
Ντροπή- ειδικότερα για τα συναισθήματα ή τους φόβους που δεν μπορείτε να ελέγξετε.
Ανακούφιση- μπορεί να νιώθετε ανακούφιση ότι τα χειρότερα πέρασαν, ακόμη και να ελπίζετε πως η ζωή σας θα επανέλθει στο φυσιολογικό.
Φυσιολογικές σωματικές αντιδράσεις σε τραυματικά γεγονότα
Τα σωματικά συμπτώματα του τραυματικού στρες περιλαμβάνουν:
Τρόμο ή τρέμουλο
Ταχυκαρδία
Γρήγορη και ρηχή αναπνοή
Κόμπο στο λαιμό, αίσθηση πνιγμού
Σφίξιμο ή ανακάτεμα στο στομάχι
Αίσθημα ζάλης ή λιποθυμία
Κρύος ιδρώτας
Επαναλαμβανόμενες σκέψεις
Πώς να διαχειριστείτε το τραυματικό στρες
Συνήθως, οι ανησυχητικές σκέψεις και συναισθήματα του τραυματικού στρες- όπως κάθε δυσάρεστο σωματικό σύμπτωμα- αρχίζουν να εξασθενούν καθώς η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητά της με το πέρασμα του καιρού από το τραυματικό γεγονός. Ωστόσο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους στο τραύμα.
Δεν υπάρχει "σωστός" ή "λάθος" τρόπος αντίδρασης. Όλοι είμαστε διαφορετικοί, οπότε μην λέτε στον εαυτό σας (ή σε οποιονδήποτε άλλο) τι θα πρέπει να σκέφτεται, νιώθει ή κάνει.
Αποφύγετε την ψυχαναγκαστική επανεμφάνιση του τραυματικού συμβάντος. Η επαναλαμβανόμενη σκέψη ή η θέαση φρικτών εικόνων ξανά και ξανά μπορεί να καταβάλει το νευρικό σας σύστημα, καθιστώντας το πιο δύσκολο να σκεφτείτε καθαρά. Κάνετε πράγματα που κρατούν το μυαλό σας απασχολημένο (διαβάστε, παρακολουθήστε μια ταινία, μαγειρέψτε, παίξτε με τα παιδιά σας), έτσι δεν αφιερώνετε όλη την ενέργεια και την προσοχή σας στο τραυματικό συμβάν.
Το να αγνοείτε τα συναισθήματά σας θα επιβραδύνει την ανάκαμψή σας. Μπορεί να σας φαίνεται καλύτερο αυτή τη στιγμή να αποφύγετε να βιώνετε τα συναισθήματά σας, αλλά αυτά υπάρχουν είτε τους δίνετε προσοχή είτε όχι. Ακόμη και τα έντονα συναισθήματα θα περάσουν εάν απλά αφήσετε τον εαυτό σας να αισθάνεται αυτό που νιώθετε.
Επανεγκαθίδρυση της ρουτίνας. Υπάρχει άνεση στο γνωστό. Μετά από μια καταστροφή, να επιστρέψετε -όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται- στη συνήθη ρουτίνα σας, θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε το τραυματικό στρες, το άγχος και την απελπισία. Ακόμη και αν η δουλειά σας ή η σχολική ρουτίνα σας έχει διαταραχθεί, μπορείτε να δομήσετε την ημέρα σας με τακτικές ώρες για φαγητό, ύπνο, χρόνο με την οικογένεια και χαλάρωση.
Αναγνωρίστε πότε το τραυματικό στρες γίνεται PTSD. Εάν τα συμπτώματα του τραυματικού στρες δεν αποδυναμωθούν και το νευρικό σας σύστημα παραμένει "κολλημένο" στο τραυματικό γεγονός για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να πάσχετε από μετατραυματική διαταραχή στρες (PTSD).
Ενώ τα συμπτώματα του τραυματικού στρες συχνά εξασθενούν με το χρόνο, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία και να σας βοηθήσουν να εξοικειωθείτε καλύτερα με την τραυματική εμπειρία.
Συμβουλή αποκατάστασης τραυματικού στρες no1: Ελαχιστοποιήστε την έκθεσή σας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης
Ενώ κάποιοι επιζώντες ή μάρτυρες ενός τραυματικού γεγονότος μπορεί να ανακτήσουν μία αίσθηση ελέγχου παρακολουθώντας την κάλυψη του γεγονότος από τα μίντια ή παρατηρώντας την προσπάθεια ανάκαμψης, άλλοι βρίσκουν τις υπενθυμίσεις περισσότερο τραυματικές. Η υπερβολική έκθεση σε εικόνες του τραυματικού γεγονότος- όπως η επαναλαμβανόμενη προβολή βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στα μέσα ενημέρωσης- μπορεί ακόμα και να δημιουργήσει τραυματικό στρες σε ανθρώπους που δεν επηρεάζονται άμεσα από το γεγονός.
Περιορίστε την έκθεσή σας στο τραυματικό γεγονός μέσω των μίντια. Μην βλέπετε τα νέα ή μην τσεκάρετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακριβώς πριν πάτε στο κρεβάτι και αποφύγετε να βλέπετε επανειλημμένα ανησυχητικά βίντεο.
Προσπαθήστε να αποφύγετε τις θλιβερές εικόνες και βίντεο. Εάν θέλετε να μένετε ενημερωμένος για το γεγονός, διαβάστε εφημερίδα αντί να παρακολουθείτε τηλεόραση ή να βλέπετε βίντεο από το γεγονός.
Εάν η ενημέρωση για το γεγονός σας κάνει να νιώθετε συγκλονισμένος, κάντε ένα πλήρες διάλειμμα από την ενημέρωση. Αποφύγετε την τηλεόραση, τη διαδικτυακή ενημέρωση και σταματήστε να τσεκάρετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για λίγες μέρες ή βδομάδες, μέχρι τα συμπτώματα σας από το τραυματικό στρες να κατευναστούν και να είστε έτοιμος να προχωρήσετε.
Συμβουλή no2: Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας
Το τραυματικό άγχος μπορεί να σας προκαλέσει την εμπειρία κάθε είδους δύσκολου και αναπάντεχου συναισθήματος, όπως σοκ, θυμό και ενοχή. Αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικές αντιδράσεις στην απώλεια της ασφάλειας (όπως της ζωής, των μελών του σώματος και της περιουσίας) που έρχεται μετά από μια καταστροφή. Το να αποδεχτείτε αυτά τα συναισθήματα και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αισθάνεται αυτό που αισθάνεστε, είναι απαραίτητο για την θεραπεία.
Διαχείριση των επώδυνων συναισθημάτων του τραυματικού στρες
Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να θεραπεύσει και να θρηνήσει τις τυχόν απώλειες που έχετε βιώσει.
Μην προσπαθείτε να εκβιάσετε τη διαδικασία επούλωσης.
Να είστε υπομονετικός με το ρυθμό ανάκαμψης.
Να είστε προετοιμασμένος ότι θα βιώσετε δύσκολες και ασταθείς συγκινήσεις.
Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθανθεί οτιδήποτε αισθάνεστε χωρίς κρίση ή ενοχή.
Μάθετε να επανασυνδέεστε με τα άβολα συναισθήματα που σας προκαλεί το γεγονός χωρίς να κατακλύζεστε από αυτά.
Συμβουλή no3: Προκαλέστε την αίσθηση της αδυναμίας σας
Το να ξεπεράσετε το τραυματικό στρες είναι συχνά θέμα δράσης. Η θετική δράση μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα συναισθήματα του φόβου, της αδυναμίας και της απελπισίας - ακόμη και οι μικρές πράξεις μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.
Διαθέστε εθελοντικά το χρόνο σας, δώστε αίμα, δωρίστε σε ένα αγαπημένο σας φιλανθρωπικό ίδρυμα ή ανακουφίστε άλλους.
Εάν ο επίσημος εθελοντισμός σας ακούγεται σαν υπερβολική δέσμευση, θυμηθείτε ότι απλώς βοηθώντας και όντας φιλικά προσκείμενος προς τους άλλους μπορεί να μειώσετε την αίσθηση του άγχους σας και να προκαλέσετε την αίσθηση της αδυναμίας σας. Βοηθήστε έναν γείτονα να μεταφέρει τα ψώνια του, κρατήστε μια πόρτα ανοιχτή για έναν ξένο, μοιραστείτε ένα χαμόγελο με τους ανθρώπους που συναντάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Συνδεθείτε με άλλους που έχουν πληγεί από το τραυματικό συμβάν ή συμμετάσχετε σε τελετές μνήμης, εκδηλώσεις και άλλες δημόσιες τελετουργίες. Το να αισθάνεστε συνδεδεμένος με άλλους και να θυμάστε τις ζωές που χάθηκαν ή διαταράχθηκαν στο συμβάν μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την αίσθηση της απελπισίας που συχνά ακολουθεί μια τραγωδία.
Συμβουλή no4: Ασκηθείτε
Μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που αισθάνεστε ότι θέλετε να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε τραυματικό άγχος, αλλά η άσκηση μπορεί να κάψει την αδρεναλίνη και να απελευθερώσει ενδορφίνες για να ενισχύσει τη διάθεσή σας. Η φυσική δραστηριότητα που εκτελείται προσεκτικά μπορεί επίσης να αναζωογονήσει το νευρικό σας σύστημα από αυτό το "κολλημένο" συναίσθημα και να σας βοηθήσει να συνεχίσετε τη ζωή σας μετά το τραυματικό συμβάν.
Δοκιμάστε την άσκηση που είναι ρυθμική και ασκεί τόσο τα χέρια όσο και τα πόδια σας. Το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι, το μπάσκετ ή ο χορός είναι καλές επιλογές.
Ασκηθείτε με επίγνωση εστιάζοντας στο σώμα σας και τι αισθάνεστε καθώς κινείστε. Παρατηρήστε την αίσθηση των ποδιών σας όταν χτυπάνε το έδαφος, για παράδειγμα, ή το ρυθμό της αναπνοής σας, ή το αίσθημα του ανέμου στο δέρμα σας. Η αναρρίχηση, η πυγμαχία, η προπόνηση με βάρη ή οι πολεμικές τέχνες μπορούν να διευκολύνουν την εστίαση στις κινήσεις του σώματός σας.
Ενισχύστε την ενέργεια και τα κίνητρά σας. Εάν πασχίζετε να βρείτε την ενέργεια ή το κίνητρο για άσκηση, ξεκινήστε παίζοντας την αγαπημένη σας μουσική και κινηθείτε τριγύρω ή χορέψτε. Μόλις κινηθείτε, θα αρχίσετε να αισθάνεστε πιο ενεργητικός.
Οι βραχύτερες εκρήξεις δραστηριότητας είναι τόσο καλές όσο μια μεγαλύτερη σε διάρκεια. Στόχος να ασκείστε για 30 λεπτά ή περισσότερο κάθε μέρα - ή αν είναι ευκολότερο, τρία 10 λεπτά άσκησης είναι εξίσου καλά.
Συμβουλή no5: Μείνετε σε επαφή με άλλους ανθρώπους
Μπορεί να μην έχετε διάθεση για επαφές με φίλους και κοινωνικές δραστηριότητες μετά από ένα τραυματικό γεγονός, αλλά η σύνδεση πρόσωπο με πρόσωπο με άλλους ανθρώπους είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη. Η απλή πράξη της ομιλίας πρόσωπο με πρόσωπο με έναν άλλο άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει ορμόνες που ανακουφίζουν από το τραυματικό στρες.
Δεν χρειάζεται να μιλάτε για τις τραυματικές σας εμπειρίες. Το να κρατήσετε επαφή με άλλους ανθρώπους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να μιλάτε για το τραυματικό συμβάν. Η ανακούφιση προέρχεται από το συναίσθημα σύνδεσης και εμπλοκής με ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Συζητήστε και κάνετε "κανονικά" πράγματα με τους φίλους και τους αγαπημένους σας, πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με το γεγονός που προκάλεσε το τραυματικό στρες σας.
Αναπτύξτε το κοινωνικό σας δίκτυο. Εάν ζείτε μόνοι ή το κοινωνικό σας δίκτυο είναι περιορισμένο, δεν είναι ποτέ αργά για να προσεγγίσετε άλλους και να κάνετε νέους φίλους. Επωφεληθείτε από ομάδες υποστήριξης, εκκλησιαστικές συγκεντρώσεις και κοινοτικές οργανώσεις. Συμμετέχετε σε μια αθλητική ομάδα ή σε ένα χόμπι για να συναντήσετε άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα.
Συμβουλή no6: Βάλτε ως προτεραιότητα την μείωση του στρες
Ενώ ένα ορισμένο επίπεδο στρες είναι φυσιολογικό και μπορεί να είναι χρήσιμο, καθώς αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις που έρχονται μετά από μια καταστροφή ή ένα τραγικό συμβάν, το υπερβολικό στρες θα αποτρέψει την ανάκαμψη.
Απελευθερώστε το άγχος της στιγμής. Για να ηρεμήσετε γρήγορα σε κάθε περίπτωση, πάρτε απλώς 60 αναπνοές, εστιάζοντας την προσοχή σας σε κάθε αναπνοή. Ή χρησιμοποιήστε τις αισθήσεις σας εμπλέκοντας μία ή περισσότερες - όραση, ήχο, γεύση, οσμή, αφή ή κίνηση. Για παράδειγμα, όταν ακούτε ένα αναζωογονητικό τραγούδι σας κάνει να αισθάνεστε ήρεμοι; Ή μυρίζοντας αλεσμένο καφέ; Ή ίσως ένα χάδι σε ένα ζώο λειτουργεί γρήγορα για να σας κάνει να νιώσετε πιο ήρεμοι; Όλοι αντιδρούν σε αισθητηριακά ερεθίσματα λίγο διαφορετικά, οπότε πειραματιστείτε για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.
Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης όπως διαλογισμό, γιόγκα, ή βαθιά αναπνοή για να μειώσετε το άγχος, να ανακουφιστείτε και να βελτιώσετε τον ύπνο σας.
Προγραμματίστε χρόνο για δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά-ένα αγαπημένο χόμπι, μια συνομιλία με έναν αγαπημένο φίλο.
Χρησιμοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο σας για να χαλαρώσετε. Διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε ένα αφρόλουτρο ή απολαύστε μια ευχάριστη ή αστεία ταινία.
Πάρτε χρόνο για να κοιμηθείτε όσο το χρειάζεστε. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί σημαντικό στρες στο μυαλό και το σώμα σας και καθιστά πιο δύσκολη τη διατήρηση της συναισθηματικής σας ισορροπίας. Για να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε τις 7 με 9 ώρες αναζωογονητικού ύπνου που χρειάζεστε κάθε βράδυ, δημιουργείστε μια χαλαρωτική ρουτίνα για τον ύπνο, αποφεύγετε τις οθόνες μια ώρα πριν ξαπλώσετε και κάνετε το υπνοδωμάτιο σας σκοτεινό, ήσυχο και άνετο όσο το δυνατόν.
Νιώστε γειωμένοι σε περιόδους τραυματικού στρες Καθίστε σε μια καρέκλα, αισθανθείτε τα πόδια σας στο έδαφος και την πλάτη σας να στηρίζεται από την καρέκλα. κοιτάξτε γύρω σας και επιλέξτε έξι αντικείμενα που έχουν κόκκινο ή μπλε χρώμα. Αυτό θα σας επιτρέψει να έρθετε στο παρόν, πιο γειωμένοι και στο σώμα σας. Παρατηρήστε πως η αναπνοή σας γίνεται πιο βαθιά και πιο ήρεμη. Εναλλακτικά, μπορεί να θέλετε να πάτε σε εξωτερικούς χώρους και να βρείτε ένα ήσυχο μέρος για να καθίσετε στο γρασίδι, και να αισθανθείτε ότι υποστηρίζεστε από το έδαφος.
Πηγή: Emotional First Aid, Gina Ross, MFCC, and Peter Levine, Ph.D.
Δημιουργήστε χρόνο για να χαλαρώσετε
Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή το Tai Chi.
Προγραμματίστε χρόνο για δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά-ένα αγαπημένο χόμπι ή μια συνομιλία με έναν αγαπημένο φίλο.
Χρησιμοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο σας για να χαλαρώσετε. Διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε ένα αφρόλουτρο ή απολαύστε μια ευχάριστη ή αστεία ταινία.
Πάρτε χρόνο για να κοιμηθείτε όσο το χρειάζεστε. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί σημαντικό στρες στο μυαλό και το σώμα σας και καθιστά πιο δύσκολη τη διατήρηση της συναισθηματικής σας ισορροπίας. Στοχεύστε για 7 έως 9 ώρες αναζωογονητικού ύπνου κάθε βράδυ.
Η επανεγκαθίδρυση μιας ρουτίνας είναι ανακουφιστική
Υπάρχει άνεση στο οικείο. Μετά από ένα τραυματικό συμβάν, να επιστρέψετε -όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται- στη συνήθη ρουτίνα σας, θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε το στρες,.
Ακόμη και αν η δουλειά σας ή η σχολική ρουτίνα σας έχει διαταραχθεί, μπορείτε να δομήσετε την ημέρα σας με τακτικές ώρες για φαγητό, ύπνο, άσκηση και χρόνο με φίλους.
Κάνετε πράγματα που κρατούν το μυαλό σας απασχολημένο (διαβάστε, παρακολουθήστε μια ταινία, μαγειρέψτε, παίξτε με τα παιδιά σας), έτσι δεν αφιερώνετε όλη την προσοχή σας στο τραυματικό γεγονός.
Συμβουλή no7: Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή
Το φαγητό που τρώτε μπορεί να βελτιώσει ή να επιδεινώσει τη διάθεσή σας και να επηρεάσει την ικανότητά σας να αντιμετωπίσετε το τραυματικό στρες. Υιοθετώντας μια διατροφή γεμάτη από επεξεργασμένα και έτοιμα τρόφιμα, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σνακ γεμάτα ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσετε τα συμπτώματα τραυματικού στρες. Αντίθετα, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και υγιή λίπη, ειδικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα τα σκαμπανεβάσματα που ακολουθούν ένα τραγικό γεγονός.
Αν πειραματιστείτε με νέους τρόπους διατροφής που ενισχύουν την ψυχική υγεία, μπορείτε να βρείτε ένα σχέδιο διατροφής που όχι μόνο βοηθά στην ανακούφιση από το τραυματικό στρες αλλά και ενισχύει την ενέργειά σας και βελτιώνει τη συνολική αίσθηση ευεξίας σας.
Πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας για το τραυματικό στρες
Συνήθως, τα αισθήματα του άγχους, το μούδιασμα, η σύγχυση, η ενοχή και η απελπισία μετά από μια καταστροφή ή τραυματικό συμβάν θα αρχίσουν να εξασθενούν μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, εάν η τραυματική αντίδραση του στρες σας είναι τόσο έντονη και επίμονη που εμποδίζει την ικανότητά σας να λειτουργείτε, ίσως χρειαστείτε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας - κατά προτίμηση έναν που ειδικεύεται στο τραύμα.
Απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικό όταν:
Έχουν περάσει έξι εβδομάδες και δεν αισθάνεστε καθόλου καλύτερα
Έχετε πρόβλημα λειτουργικότητας στο σπίτι και στην εργασία σας
Βιώνετε τρομακτικές αναμνήσεις, εφιάλτες ή αναδρομές
Δυσκολεύεστε όλο και περισσότερο στις σχέσεις σας με άλλους
Βιώνετε αυτοκτονικές σκέψεις ή συναισθήματα
Αποφεύγετε όλο και περισσότερα πράγματα που σας υπενθυμίζουν την καταστροφή ή το τραυματικό συμβάν
Comments